3 Aralık 2007 Pazartesi

eşkıya (ve) Gazali

Gazali’nin önünü eşkıyalar çevirmiş bir gün ve üç sene boyunca tuttuğu notları ve kitaplarını almışlar. O ise arkalarından gidip kitaplarını ve notlarını vermeleri için yalvarmış. Eşkıya Reisi’nin “Nedir onlar?” sorusuna “Onları öğrenmek için memleketimi terk ettim, gurbetlere gittim. Benim öğrendiğim bütün bilgiler o notların içindedir” diye cevap vermiş. Reis küçümser bir ifadeyle gülerek “Sen onları bildiğini nasıl iddia ediyorsun? Biz onları senden alınca ilimsiz kaldın” demiş ve ders notlarını geri vermiş.

Gazali eşkıyanın bu sözlerinin etkisinde kalarak “Allah, beni uyarmak için eşkıyayı o şekilde konuşturdu” diye düş(ün)müş ve üç yıl çalışarak tuttuğu notların hepsini ezberlemiş. Öyle ki, eşkıyalar o notların hepsini alsa, artık ona zararı olmazmış(?)

Keşke Eşkıya’yı gerçekten an’layabilseymiş.. Belki o zaman yüzyıllarca Müslümanların düş(ün)celerini zehirleyip, düş(ün)üşlerini zincirlemezdi!

2 yorum:

Taylan Memis dedi ki...

: ) Helal be. Bir tırsak olarak arkandayım. :).

,,sU LeKeSi dedi ki...

İbn Tufeyl'in "Hayy İbn Yakzan ile Salaman ve Asal'ın Hikayesi" adlı kitabını okuduktan sonra Gazali'ye haksızlık ettiğimi farkettim. Benim bahsettiğim Gazali 3-Gazali'den birisiymiş. Gerçek Gazali ise bu 3-Gazali'nin toplamı..

Keşke gerçek Gazali'nin kitap yazarken yaptığı plan başarılı olsaymış ve bugünlere sadece benim eleştirdiğim Gazali ulaşmasaymış.

iZ-LeYiCiLeR