2 Aralık 2007 Pazar

aLMaŞıK eVRiM

Bisiklet sürmek, top oynamak, koşmak, araba sürmek, vbg gibi bazı işlevleri beyin kabuğunda (bk, kortekste) yeterince pekiştirdikten sonra, bazal ganglionlara (bg) indiriyoruz. Böylece bu işlevleri bg sayesinde yerine getirirken, bk üzerinden başka şeyler yapabiliyoruz. Bir anlamda, çok hızlı ve çok iyi bir hesaplayıcı olan bg komutasında, bu işlevleri ustaca gerçekleştiriyoruz. O kadar ki, o an ne yaptığımızı ya da ne yapmamız gerektiğini sormaya kalkarsak, yani yönetimi bir an bk’ye çıkartırsak, tökezleyebiliyoruz.
 
Misal, %90 üzerinde bir atış yüzdesi olan çok iyi bir basketbolcu, şut mu atsam, pas mı atsam ya da öyle mi atsam, böyle mi atsam sorusunu anlık olarak aklına getirirse, atışı büyük olasılıkla başarısız oluyor. Ya da oturup, kendisine eğik atışın fiziğini öğretsek, atış yüzdesinde anlık olarak düşmeler gerçekleşebiliyor.

Karmaşık işlevleri daha başarılı yerine getirebilmek için bk’de pekişen bilgiyi bg’ye indirip, vücudu ona teslim etmek en iyi yol gibi gözüküyor. Üstelik ay
nı anda başka şeyler de yapabilme olasılığını doğuruyor.

Şimdi gelelim uçuk düşüncelere..

 Almaşık (alternatif) bir evrim modeli oluşturalım. İnsan dışındaki tüm canlılar, tüm olası karmaşık işlevleri bk’de pekiştirip, bg’ye atmış ve entelektüel düşüncenin zirvesine ulaşmış; insansa bu yolda en arkada kalmış canlı olabilir mi? Bu yüzden diğer canlılar aralarında mükemmel bir iletişim geliştirmiş ve insan bunu anlamıyor mu acaba? Hatta insan doğayı tek düzeleştirip, kendisi de dahil olmak üzere her şeyi yok ederken, bunun nedeni evrimsel olarak en ilkel canlı olması olabilir mi? Diğer canlıların ayaklanmaması da bilgeliklerinden ötürü mü yoksa? (bkz: Mevlana’dan fare ve deve hikayesi) 

Ne dersiniz? İnkalar üç boyutlu diyebileceğimiz bir yazı kullanıyordu. İspanyol fatihlerse bunu anlamadıkları için onların yazı yazmadıklarını, yazıları olmadığı için medeni olmadıklarını ve medeni olmadıkları için de köleleştirilebileceklerini düşünmüştü. Ve fatihler onları öldürürken, onlar sadece bunu ve bir gün bunun doğuracağı olası sonuçları yazmışlardı..
Sevgiyle,,

oNuR :: sU LeKeSi

Hiç yorum yok:

iZ-LeYiCiLeR