6 Haziran 2009 Cumartesi
Eğitim ve İdeoloji - I
Yukarıdaki soru bir öğretmeninin atanabilmesi için Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda, namı değer KPSS’de, doğru (!) olarak çözmesi gereken sorulardan sadece birisi. İşin garibi, sorunun doğru çözümü I, II ve III.* Bunu bilen ama atanmak isteyen bir öğretmenin işaretlemesi gereken şık ise yalnız IV. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerkleştirilmesi..
Düşünsenize.. ..öğretmen oluncaya kadar en az 15-16 sene merak ve şevkinizi sürekli törpüleyen bir eğit-im görmüşsünüz.. ..ama her şeye rağmen bir şeyler yapmak için hala çabalıyorsunuz. Atanmak için hangi medresenin hangi ilde olduğu ya da hangi savaşın hangi sebeple, kaç tarihinde çıktığı gibi bir dolu gereksiz bilgiyi bile ezberlemişsiniz.. ..ama yıllardır sizin için açılması gereken kadrolar imamlar için açıldı diye hala işsizsiniz. Neyin, nasıl ve neden öğretileceğini bilmek sizin işiniz olmuş.. ..ama birileri hala sizi eğitim-öğretim üzerinden “aptal çocuk” yerine koymayı deniyor.
Bu nasıl bir sistem böyle? Anladık, bu seküler devlet dini sadece ideolojik bir araç olarak görüyor. Fakat eğitim? Eğitim mi ideolojiyi destekleyecek şekilde yapılmalı, ideoloji mi eğitimi destekleyecek şekilde yapılmalı? Bırakın öğrencileri, öğretmenler üzerinde bile devlet eğitimi ideolojik bir araç olarak kullanıyor. İnsan devlet için var bu ülkede, devlet ise kesinlikle insan için değil. Yazık.. ..bir devlet vatandaşları üzerinde ne kadar güçlüyse, gerçekte o kadar güçsüz demektir.
---
(*) Diyanet İşleri Başkalığı’nın varlığı ve zorunlu din dersi eğitimi insanın din seçme(me) özgürlüğüne devlet eliyle bir müdahale olduğu için laikliğe aykırıdır. Diyanet İşleri ve zorunlu din dersleri tek bir dinin tek bir mezhebi merkezli kurulmasaydı bile bu böyle olurdu. Zira laikliğe göre devlet hiçbir din için harcama yapamaz. Dini bayramlarda resmi dairelerin tatil edilmesi ise devletin bir dini desteklemesi ve hatta benimsemesi anlamına geleceği için laiklikle hiçbir şekilde örtüşemez. Ayrıntılı bilgi içiz, bakınız: Laiklik Vs Sekülerizm
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder